Over Ethiopië

Ethiopië, een wonderlijk,
bijzonder land

Ethiopië kent een wonderlijke en bijzondere geschiedenis, die heel ver teruggaat. Wie kent niet de verhalen van de koningin van Sheba die een nacht zou hebben doorgebracht met de grote Joodse koning Salomon? Waarna Menelik 1 werd geboren, de eerste Joodse keizer en stichter van Ethiopië, zo willen de verhalen.

Of de geschiedenis van de Ark des Verbond? De ark die Mozes en zijn gevolg tijdens hun exodus uit Egypte uiteindelijk een plaats gaven in de tempel in Jerusalem. De koningin van Sheba en de Ethiopiërs zouden de ark heimelijk hebben gestolen uit de tempel, er een duplicaat hebben neergezet, en de echte ark hebben verborgen in een grot op een eiland in het Tanameer. Volgens de overleveringen moet de echte ark nog altijd verborgen zijn in een kerk in een van de steden in Ethiopië.

Landschappelijk gezien is Ethiopië in vier delen in te delen: Het noordelijk centraal massief (Abessinië), de hoogvlakte van Choa, het zuidwesten en de laaglanden in het westen en noordwesten. Er is enorm veel variatie in landschap. Er zijn massieve rotspartijen met enorme tafelbergen (amba), steile massieven, diepe canyons, vulkaankegels, goudkleurige savannen en golvende vlakten. Van de mineraalrijke ‘hel op aarde’, de Danakilwoestijn (120 meter onder de zeespiegel) tot en met de besneeuwde top van de Ras Dashen (4620 meter hoog) vertoont Ethiopië een afwisselend reliëf. In het Ethiopisch Hoogland ontspringt de Blauwe Nijl (in het Tanameer), die samen met de Witte Nijl en de eveneens in Ethiopië ontspringende Tekeze-rivier de Nijl vormt.

Terwijl in het noorden van het land de cultuur in het verleden een rijke ontwikkeling doormaakte, is het zuiden van Ethiopië nog altijd een enorm uitgestrekt gebied waar de vele, kleurrijke stammen tot op de dag van vandaag nog grotendeels in hun authentieke bestaan voortleven.

De geschiedenis van Ethiopië kent vele oorlogen en strijd. Oorlogen om zich te verweren tegen buitenlandse indringers. Ethiopië is nooit gekolonialiseerd. Strijd tussen de diverse bevolkingsgroepen van Ethiopië. Om de macht. Tot op de dag van vandaag wordt die strijd gestreden. Daarbij wordt Ethiopië ook nog eens omringd door onrustige landen (Soedan, Somalië, Eritrea). Vluchtelingen, maar ook rebellen proberen Ethiopië binnen te dringen. Die ontwikkelingen belemmeren welvaart en groei van de economie.

Toch wil ‘de Ethiopiër’ rust en vrede, werken aan de opbouw van het land. Wonen in een huisje waar wind en regen niet doorheen gieren. En vooral goed onderwijs. Veel jonge mensen in Ethiopië zijn leergierig. Zij beseffen, zij weten dat kennis essentieel is om hun land weer tot ontwikkeling te brengen. Ook al zal dat vele jaren, misschien generaties vergen.

Midden in die ontwikkeling draagt onze stichting een steentje bij. Dankzij de financiële steun van alle sponsoren van onze stichting zijn er honderden huizen gebouwd in de slums van Addis Abeba, is er aan sociale ontwikkeling gedaan. En wordt ambitieuze jongeren de kans geboden om onderwijs op niet alleen op middelbaar, maar ook op hoger en academisch niveau te volgen. Eenmaal afgestudeerd staan zij klaar om hun land op te bouwen naar een toekomst met vrede, welvaart en welzijn voor de mensen.